Recept:Sparrispaj med kantareller
Lite lyxig paj som passar att göra när det är säsong för sparris.
Ingredienser
För 4 personer
- 2½ dl150 gramvetemjöl
16,667 msk
- ½ dl30 gramgrahamsmjöl
3,333 msk
- 125 g8,772 mskkylskåpskallt mjölkfritt margarin
- 2 msk kallt vatten
- Fyllning
- 4360 gramschalottenlökar
6,4 deciliter
- 250 g11,364 sparrisstjälkarfärsk sparris
- 30 g torkade kantareller
- 200 g vegansk naturell färskost
- 2 msk0,3 dläggfri majonnäs
27 gram
- 1 - 22 klyftorvitlöksklyftor
12 gram
- salt
- peppar
Om du använder torkad svamp blötlägg den i varmt vatten i 30 minuter. Mät upp mjölet i en bunke. Lägg i margarinet skuret i tärningar och finfördela med fingrarna till en grynig massa. Tillsätt vatten och arbete snabbt ihop degen. Tryck eller kavla ut den i en ugnsform (24 cm i diameter). Nagga degen med en gaffel och låt den stå kallt i 15-30 minuter. Förgrädda sedan pajskalet i ca 10 minuter i 200 °C.
Hacka under tiden löken fint och fräs den några minuter på låg värme, var försiktig så den inte bränns. Skär bort ev trådiga ändar på sparrisen (1-2 cm) eller använd dig av ”bryttricket”, håll sparrisen i varje ände och böj försiktigt, då går den trådiga biten av. Skär dem sedan i ca 2-3 cm långa bitar och klyv dem mitt itu. Rensa svampen och skär i mindre bitar. Fräs detta var för sig.
Rör ihop färskosten och majonnäsen. Smaksätt med hackad vitlök och salt. Rör ner löken, sparrisen och svampen. Häll ner fyllningen i pajskalet och grädda ytterligare 15 minuter. Garnera gärna med någon typ av frön vid servering. På bilden är det svarta sesamfrön.
Servera med en sallad!
Senast uppdaterad 2016-07-31 18:17